COOPERARE INTERETNICA PENTRU CONSERVAREA NATURII IN PARCUL NATIONAL RETEZAT
Supravegherea respectarii Regulamentului parcului
home

oamenii

locul

activitati:

educatie 
ecologica

supraveghere

amenajari

evacuare 
deseuri

dezbateri
 
 

 

Patrulele au rolul de a stopa camparea in locurile nepermise, taierea jneapanului verde, aruncarea deseurilor si a altor infractiuni.
Pentru fiecare patrula realizata s-a întocmit “Fisa de patrulare” care cuprinde informatii privind neregulile întâlnite si date pentru monitorizarea fluxului turistic. 
Informatiile cuprinse în fisele de patrulare întocmite în cele 2 tabere au fost incluse într-o baza de date. Din analiza acesteia s-a constatat:
Supravegherea respectarii Regulamentului Parcului National Retezat s-a facut prin patrule mixte ale voluntarilor, salvamontistilor, personalului silvic si paznicilor Academiei Române. S-a realizat o supraveghere a zonei, începind înca din anul 1992, activitate ce a fost motivata la inceput, de lipsa de responsabilitate a turistilor, care taiau jneapan, aruncau gunoaiele, campau oriunde facînd focul, iar mai apoi, din dorinta noastra de a mentine ceea ce am realizat.
.

 

  • camparea în zonele nepermise: 

  • Comparativ cu anii precedenti s-a constatat o mare diminuare a camparii în alte zone decât cele permise, aceasta fiind o consecinta a activitatii educative si informative întreprinse pe teritoriul parcului în ultimii cinci ani. Totusi au fost gasite corturi campate în urmatoarele zone: Galesu, Taul dintre Brazi,Bordul Tomii, Stânisoara,Ana, sub platoul Bucura,  poiana mare de deasupra poienii Pelegii. În aceste locuri, corturile au fost campate 1-2 nopti pâna la aparitia patrulelor. Datorita bunei informari asupra locurilor de campare permise, patrulele nu au întâmpinat dificultati în impunerea regulamentului parcului.

  • facerea focului în zonele interzise:

  • Anul acesta nu s-a observat facerea focului de catre turisti în afara zonelor permise, cu exceptia câtorva cazuri, lânga refugiul Gentiana si saua Plaiul Mic. Mentionam ca este al saptele an în care în caldarea Bucurii nu se mai face foc. Totusi, focuri au fost facute de catre ciobani, pentru a se încalzi sau pentru gatit la stânele din: Bordul Tomii, v.Stânisoara, v. Rea, v.Galesu, Zanoaga, Stâna de Piatra, Stâna din Poiana Pelegii, Slavei.

  • taierea si distrugerea de arbori a fost semnalata în preajma cabanei Pietrele si în Poiana Pelegii, la sesizarea voluntarilor, personalul silvic aplicând amenzi.
  • taierea jneapanului verde sau uscat:

  • Daca în rândul turistilor nu s-a mai semnalat aceasta neregula, totusi ciobanii au continuat sa taie facându-si în continuare o practica din construirea de tarcuri din jneapan verde si facerea focului din jneapan lasat la uscat cu un an în urma. Taieri de jneapan semnalam la Galesu, Zanoaga, Valea Rea, Stâna din Poiana Pelegii, Slavei.

  • nepastrarea de catre turisti a curateniei în locurile de campare si abandonarea deseurilor în masiv:

  • Aceste nereguli au fost mult diminuate datorita distribuirii de pungi pentru deseuri si urmarirea cu ajutorul patrulelor a evacuarii acestora.

  • saparea de santuri pentru drenarea apei în jurul corturilor este o practica din ce în ce mai rara, existând doar câteva cazuri izolate în Poiana Pelegii, dar disparând cu desavârsire la Bucura.