COOPERARE INTERETNICA PENTRU CONSERVAREA NATURII IN PARCUL NATIONAL RETEZAT
Educatie ecologica
home


oamenii

locul

activitati:

educatie
ecologicasupraveghere

amenajari

evacuare
deseuri

dezbateri

 

De asemenea au existat pliante educative referitoare la rolul jneapanului, regimul deseurilor in parc si de prezentare a activitatilor de conservare.
Odata cu distribuirea pliantelor, acestea au fost prezentate turistilor, generānd discutii pe marginea lor. 
Deasemenea punctele de informare Pietrele cāt si Bucura (Refugiul Salvamont) au acoperit punctele cu afluenta cea mai mare din parc.
Educarea si informarea turistilor este obiectivul cel mai important al unui parc national.Pentru realizarea acestui lucru organizatiile Pro Natura si Nemira au colaborat indeaproape cu proaspat infiintata Administratie a Parcului National Retezat. Astfel au fost realizate si distribuite pliante informative si educative. In premiera, Parcul National Retezat este aria protejata care are un Bilet de Vizitare ce cuprinde Regulile parcului, cat si un Ghid ecologic de vizitare a parcului in trei variante: romana, maghiara si engleza. 
.

 

 Eficienta educatiei ecologice prin aceste mijloace s-a facut resimtita prin urmatoarele:
-mult mai putini turisti au campat īn afara locurilor special amenajate;
-daca īnainte de 1992, silvicii evaluau la 20 tone/an cantitatea de jneapan taiat de catre turisti, īn prezent, datorita īntelegerii, cu ajutorul pliantelor oferite, a rolului jneapanului, turistii nu l-au mai folosit ca lemn de foc;
-cunostintele turistilor privind zona s-au īmbunatatit apreciabil, dupa cum s-a observat īn urma sondajelor.

Efectele educatiei ecologice au fost dublate de prezenta patrulelor.

Deasemenea, am pregatit materiale educative dintr-un mare numar de fotografii, casete video, pentru realizarea ulterioara de brosuri, pliante, documentare si expuneri. Cu ajutorul lor vom sustine prezentari la diferite īntālniri ale organizatiilor non-guvernamentale, īn scoli, licee si facultati.

In urma actiunilor din vara, multi turisti au solicitat atāt verbal, cāt si prin scrisori, sa devina membri ai organizatiei noastre.