English version

urma2.gif (567 bytes)
Pro Natura
Despre Noi
Proiecte
Alatura-te noua
Cantece
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Retezat
Despre parc
Valoarea naturala
Probleme si amenintari
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Arii Protejate
Necesitatea AP
Definitii/Clasificari AP
AP in lume
AP in Romānia
Baza de date a AP
Amenintari asupra AP
Institutii & Organizatii
Legislatie
Documentatie
Galeria Foto
Opinii & Idei

urma2.gif (567 bytes)ONG-uri Mediu
Emailuri ONG
Adrese ONG
Publicatii
Resurse
Uniunea Europeana inapoi la SPA inapoi la SAC

  Directiva asupra Conservarii Pasarilor si Directiva asupra Conservarii Habitatelor Naturale si a Faunei si Florei Salbatice asigura un cadru pentru desfasurarea politicilor in domeniul conservarii naturii de catre Statele membre UE si reprezinta cele mai semnificative angajamente internationale luate de aceste State in directia conservarii naturii. Printre acestea: se adreseaza unei game variate de probleme si contin obligatii concrete, in special referitor la realizarea unei retele coerente de arii protejate. Aceste doua Directive stabilesc nivelul minim de standarde pentru conservarea biodiversitatii adoptate de catre Statele membre si care reprezinta o parte esentiala a Celui de al Cincilea program de Actiune in domeniul Mediului. Mai mult decat atat, conform Tratatului de la Roma (Articolul 130 r), amendat de Actul European Unic si ulterior de catre Tratatul de la Maastricht, masurile UE in domeniul mediului trebuie sa fie integrate in alte politici ale UE. Aceasta inseamna ca toate politicile si instrumentele UE trebuie sa fie conforme cu cadrul juridic al UE in domeniul mediului, lucru aplicabil si acestor doua directive.
  Procesul complex de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana presupune si cunoasterea si implementarea acestor doua Directive de o relevanta deosebita pentru declararea unor noi tipuri de arii protejate, sau acordarea acestor titluri unor arii protejate deja existente si incadrate in sistemul de categorisire IUCN. Cele doua Directive mentionate mai sus, presupun printre altele, desemnarea de Arii de Protectie Speciala si Arii Speciale de Conservare, care se presupune ca vor forma impreuna in viitor o retea ecologica denumita Natura 2000 cu scopul de mentinere si refacere a habitatelor si speciilor listate la un statut favorabil de conservare. Cand cele doua directive for fi implementate integral, Natura 2000 va deveni o retea de mii de arii protejate. De asemenea, Directivele, incurajeaza Statele membre sa stabileasca coridoare intre ariile protejate.


Uniunea Europeana (UE), cunoscuta anterior sub numele de Comunitatea Europeana este unicul organ supranational din lume cu responsabilitate in domeniul elaborarii cadrului legislativ. Pentru tarile membre ale UE, deciziile strategice cheie in domeniul conservarii naturii sunt luate la nivelul UE, si nu la nivel national. Directivele emise de UE sunt legi ale UE care se adreseaza Statelor membre si subliniaza anumite obiective specifice care trebuie sa fie atinse intr-o anumita perioada de timp, lasand in responsabilitatea Statelor membre decizia asupra modalitatii in care acestea sunt realizate. Directivele sunt adoptate de catre Consiliul Ministrilor, care este constituit din reprezentantii guvernamentali ai fiecarui Stat membru, de obicei la nivel ministerial. Spre deosebire de celelalte tratate internationale, UE pune la dispozitia Statelor membre, din fondurile sale, grant-uri pentru implementarea Directivelor. Daca un Stat membru, nu implementeaza o Directiva, Comisia Europeana poate sa-l dea in judecata la Curtea Europeana de Justitie. Astfel, se poate spune ca Directivele UE au avantaje foarte mari comparativ cu tratele internationale in domeniul mediului si reprezinta un transfer original de elaborare a politicilor de la nivel national catre nivel European.

plancard.JPG (63103 bytes)

pie.gif (5435 bytes)

romania.gif (28396 bytes)

Galerie Foto

Analize

Localizare